Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, αναδεικνύοντας το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, επέλεξε για το φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το θέμα: «Μουσεία και μνήμη», εστιάζοντας στο σημαντικό έργο που αυτά θα πρέπει να επιτελέσουν, στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της συλλογικής μνήμης, της αυτοσυνειδησίας των λαών αλλά και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Στις σημερινές συνθήκες και κάτω από την πίεση μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, ο ρόλος του Μουσείου ξεπερνά την παραδοσιακή του υπόσταση, ως μια κιβωτός ιστορικής μνήμης και γίνεται ολοένα πιο σημαντικός και πιο πολυσύνθετος.

Πλέον, θα πρέπει όχι μόνο να καταστήσει την ιστορική, πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά, προσιτή στους πολίτες αλλά και να λειτουργήσει, ως ένας βασικός πόρος περιφερειακής και αειφόρου ανάπτυξης για τον τόπο μας, ικανοποιώντας την απαίτηση της κοινωνίας να δημιουργήσει πολιτιστική υπεραξία, μέσα από τη συνολική ανάδειξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι -όσο ποτέ άλλοτε- να εργαστούμε μεθοδικά για την προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων και να αξιοποιήσουμε ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, τον πολιτισμό, ώστε μέσα από την προώθηση στοχευμένων δράσεων να τον αναδείξουμε σε ένα πολύτιμο μοχλό ανάπτυξης.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα διατηρήσουμε και θα αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά θα δημιουργήσουμε όρους κοινωνικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης, νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε, πως τα τελευταία χρόνια τα Μουσεία μας, αντιμετώπισαν μια πρωτοφανή πτώση του αριθμού των επισκεπτών τους, ενώ βρέθηκαν αντιμέτωπα με σειρά προβλημάτων, ελλείψεων και αδυναμιών που δεν τους επέτρεπαν να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις απαιτήσεις του ρόλου τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Το θετικό είναι, ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του τόπου, συνδράμοντας με κάθε τρόπο στην προσπάθεια ενίσχυσής τους, συμβάλλει καταλυτικά, ώστε τα Μουσεία να ανταποκριθούν πλήρως στους στόχους και τους σκοπούς της λειτουργίας τους, δίνοντας ταυτόχρονα και αναπτυξιακή πνοή στον τόπο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων διαμορφώνει καθημερινά για τα Μουσεία μας καλύτερους όρους, ενώ οι νέες τεχνολογίες, δημιουργούν νέους ψηφιακούς δρόμους που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να γίνει η πλούσια κληρονομιά μας, πιο προσιτή σε όλους και τα μουσεία μας κέντρα έρευνας, γνώσης, παιδείας και ψυχαγωγίας.

“Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία που διαθέτει η χώρα μας”, τόνιζε η αξέχαστη Μελίνα και στην Πάτρα τα οράματά της βρήκαν εφαρμογή και το 2006, όταν η πόλη μας έγινε η τρίτη ελληνική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης , ενός θεσμού που η ίδια δημιούργησε αλλά και στην περίπτωση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, του οποίου η ιδέα της δημιουργίας, είχε ξεκινήσει από την αείμνηστη Ελληνίδα μούσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Έχοντας αυτά ως παρακαταθήκη, έχουμε μόνο μια επιλογή. Να αναδείξουμε τα Μουσεία και τα μνημεία της περιοχής μας σε ζωντανά λειτουργικά κύτταρα πολιτισμού, ώστε να καταλάβουν την εξέχουσα θέση που τους αξίζει στο χάρτη της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.