Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Δήλωση στη Συνέντευξη Τύπου στο Περίπτερο Πληροφόρησης & Τουριστικής Προβολής του Δήμου Καστοριάς στην Πλ. Γεωργίου

Με μεγάλη χαρά, επισκέπτομαι σήμερα στην καρδιά της Πάτρας, το Περίπτερο Πληροφόρησης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Καστοριάς, που φέρνει στην Αχαϊκή πρωτεύουσα λίγο από το μοναδικό άρωμα της Αρχόντισσας της Δυτικής Μακεδονίας, της πανέμορφης πόλης της Καστοριάς.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, οι ομορφιές της Μακεδονικής πόλης αλλά και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται ενώπιον του Αχαϊκού κοινού, στο κέντρο της πιο πολυσύχναστης πλατείας της πόλης μας, όπου τόσο οι πολίτες της Πάτρας όσο και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς της περιοχής, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και κυρίως την ποικιλία, την πολυμορφία και την πολυεποχικότητα του Καστοριανού τουριστικού προϊόντος.

Η μοναδική κληρονομιά του πολιτιστικού πλούτου και των αξιόλογων φυσικών πόρων, που διαθέτει ως θεματικός ποιοτικός τουριστικός προορισμός η Καστοριά, όπως για παράδειγμα το λιμναίο οικοσύστημα, η απαράμιλλη αρχιτεκτονική των σπιτιών, η μοναδική στον κόσμο γουνοποιία, οι κατάφυτοι ορεινοί όγκοι αλλά και τα πιστοποιημένα αγροτικά τοπικά προϊόντα, την καθιστούν ως ένα σημαντικό ποιοτικό τουριστικό προορισμό.

Η χαρά μου είναι διπλή, επειδή εδώ στην πόλη μου την Πάτρα, μου δίνεται η δυνατότητα, μέσα από την Κυβερνητική θέση ευθύνης που υπηρετώ στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο να συναντήσω αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς της Καστοριάς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά για να στηρίξουμε το τουριστικό προϊόν της περιοχής, προωθώντας με αυτό τον τρόπο, διεξόδους από την οικονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξάρω τη συγκεκριμένη διαδημοτική τουριστική συνεργασία και δικτύωση στον τομέα του τουρισμού, μεταξύ των Δήμων Καστοριάς και Πατρέων, η οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να αποτελέσει πρότυπο διαπεριφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω εδώ, ότι πέρυσι θέτοντας σε διαβούλευση το σχέδιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος “ΑΝΑΣΑ” για την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, είχα μια εποικοδομητική συνεργασία με τον συνάδελφο μου, Γ.Γ. Αποκ/νης Δ/κσης Δυτ. Ελλ.-Πελοπ/σου & Ιον. Νήσων, κ. Τάσο Αποστολόπουλο, μαζί με τον οποίο προωθήσαμε τη διαπεριφερειακή συνεργασία στην προστασία, την ορθολογική διαχείριση και την αξιοποίηση του τόσο ευαίσθητου οικοσυστήματος του Αμβρακικού, που ενώνει τη Δυτική Ελλάδα με την Ήπειρο.

Η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία συγκροτούν μια ενιαία γεωγραφική ενότητα με πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και αντιθέσεις, τα οποία θα πρέπει να δικτυώσουμε και με όρους συμπόρευσης να αναδείξουμε μέσα από την προώθηση αμοιβαίων τουριστικών συνεργασιών.

Η πόρτα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, είναι πάντοτε ανοικτή για να ακούω τις εισηγήσεις σας να συζητώ μαζί σας τους προβληματισμούς σας και για να στηρίζω συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, που ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών ευθύνης μας, προς όφελός της επιχειρηματικότητας αλλά και συνολικά των τοπικών κοινωνιών.

Για μένα, η συνεργασία και η σύμπραξη της κρατικής Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και του επιχειρείν των κατά τόπους τοπικών κοινωνιών, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.