Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Συνέντευξη στο Περιοδικό "Ηπειρωτικοί Αντίλαλοι" του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών

Αγαπητή μας, κ. Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, στην πρώτη κουβέντα που είχαμε, όταν αναλάβατε τη δύσκολη αποστολή να υπηρετήσετε την Ήπειρο από τη θέση της Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, σας είχα επισημάνει ότι πηγαίνετε σε μια περιοχή με πάρα πολλά προβλήματα, σε μια σχεδόν εγκαταλειμμένη περιφέρεια, στη δυτική εσχατιά της χώρας μας και σας είχα ευχηθεί να σας δώσει ο θεός δύναμη και κουράγιο, για να φέρετε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο, που σας εμπιστεύτηκε προσωπικά ο Πρωθυπουργός μας.

Η απάντηση που μου είχατε δώσει τότε, ήταν ότι θα υπερβώ τις δυνάμεις μου και θα αφοσιωθώ ψυχή τε και σώματι στην υπόθεση της Ηπείρου. Σήμερα, τώρα, ένα χρόνο μετά ως Περιφερειάρχης Ηπείρου, τι θα είχατε να πείτε για τους αναγνώστες των “Ηπειρ. Αντίλαλων” αλλά και εν γένει στους όπου γης Ηπειρώτες;

Κύριε Πρόεδρε του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, επιτρέψτε μου καταρχάς να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά αλλά και το περιοδικό «Ηπειρωτικοί Αντίλαλοι», για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω για ακόμη μία φορά με τους αγαπητούς απόδημους Ηπειρώτες, που ζούνε μόνιμα στην Αχαΐα.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ σε όλες και όλους, από καρδιάς, χρόνια πολλά, με υγεία και κάθε οικογενειακή και προσωπική ευτυχία, μέσα στο 2011.

Κάθε νέα χρονιά φέρνει μαζί της και μεγάλες προσδοκίες και ειδικά για την Ήπειρο, ο νέος χρόνος συνοδεύεται με την κοινή ευχή όλων μας να προχωρήσουμε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα για τον τόπο και τους πολίτες.

Όπως ήδη αναφέρατε, τιμώντας τη θέση ευθύνης που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός, ήρθα πριν από ένα χρόνο στην Ήπειρο, γνωρίζοντας πολύ καλά το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο με ταχείς ρυθμούς, έπρεπε να κινηθώ.

Προτεραιότητά μου ήταν, αφενός να αντιμετωπίσω με αποτελεσματικό τρόπο τα πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα που συνάντησα στην περιοχή και αφετέρου πραγματοποιώντας σημαντικότατη πρόοδο να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά η Περιφέρεια.

Στόχος μου δεν ήταν άλλος, από το να δημιουργηθεί έγκαιρα ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, ώστε από τη νέα θέση ευθύνης, αυτή της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που μου ανέθεσε και πάλι ο Πρωθυπουργός να χειριστώ τις αρμοδιότητες των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Το 2010 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομική κατάσταση της χώρας, όμως παρ’ όλα αυτά μέσα από την αναπτυξιακή ανάταξη που πετύχαμε, καταφέραμε να δώσουμε όραμα και πνοή στον τόπο, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης.

Το κλείσιμο της χρονιάς, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, βρίσκει σήμερα την Ήπειρο και τους βασικούς αναπτυξιακούς δείκτες της Περιφέρειας να συγκρίνονται πλέον ευνοϊκά, με τους αντίστοιχους δείκτες άλλων Περιφερειών της χώρας και πραγματικά νοιώθω δικαίωση, που μέσα σε μόλις 12 μήνες, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, η Άρτα και τα Γιάννινα, έπαψαν να αποτελούν τους ουραγούς στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Δεν θέλουμε να ισχυριστούμε, ότι μέσα σε 12 μήνες κάναμε τα πάντα, όμως οι φορείς, οι πολίτες της Ηπείρου, και κυρίως οι αριθμοί και οι δείκτες, μας αναγνωρίζουν, ότι πραγματοποιήσαμε σημαντικότατη πρόοδο και βάλαμε σε αναπτυξιακή τροχιά την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι Ηπειρώτες αποτιμούν και συγκρίνουν το έργο που έχει παραχθεί και γνωρίζουν πολύ καλά, ότι δουλέψαμε σκληρά για να ανατρέψουμε την αναπτυξιακή υστέρηση και την ενδοπεριφερειακή ανισότητα που συναντήσαμε.

Ο απολογισμός για εμένα αποτελεί τεκμήριο διαφάνειας αλλά και πολιτική δέσμευση, για το μέλλον, ώστε να συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην οικονομική την κοινωνική ανάπτυξη του τόπου και να συνδράμουμε στην κοινωνική συνοχή μιας ισχυρής Ηπείρου.

Σε όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου στην Περιφέρεια Ηπείρου συνέβη το καταπληκτικό. Δεν έχει βρεθεί κανένας Ηπειρώτης, πολίτης, φορέας, κανένα Μ.Μ.Ε., που να μην εκφράστηκε με τα καλύτερα, τα κολακευτικότερα λόγια για το έργο που έχετε επιτελέσει στην Ήπειρο, αλλά και για την εν γένει συμπεριφορά σας από τη θέση της Γ.Γ.Π.Η. Δεν το έχει πετύχει κανείς Περιφερειάρχης ως τα σήμερα. Μια γενική αποδοχή και αναγνώριση από όλους, ανεξαρτήτως πολιτικής, ιδεολογικής και κομματικής τοποθέτησης. Είναι απορίας άξιο, αλλά και άξιο θαυμασμού, πώς το πετύχατε αυτό;

Σας ευχαριστώ κύριε Μαγκλάρα για τα καλά σας λόγια αλλά οφείλω να εκφράσω και δημόσια την ευγνωμοσύνη μου για όλα όσα έχουν συνεισφέρει στον κοινό αγώνα μας τη χρονιά που πέρασε, οι κοινωνικοί φορείς αλλά και οι πολίτες της Ηπείρου.

Από την πρώτη ημέρα που βρέθηκα στην Ήπειρο, άνοιξα την Περιφέρεια στην κοινωνία και επεδίωξα να δώσω ουσιαστικό περιεχόμενο στη διαβούλευση και τον κοινωνικό διάλογο, που εγκαινιάσαμε από κοινού με το σύνολο των φορέων της περιοχής.

Απευθύνθηκα σε όλους τους Ηπειρώτες και κατέστησα σαφές, ότι δεν έρχομαι ως στρατηγός αλλά ως στρατιώτης για να εργαστώ σκληρά και να δώσω τα πάντα, ώστε το όραμα της ανάπτυξης για την περιοχή να γίνει πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, σεβάστηκα τις ιδιαιτερότητες του κάθε νομού αλλά και του κάθε Ηπειρώτη ξεχωριστά, ενώ ταυτόχρονα έδωσα ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Αξίζει να σας πω, ότι καθημερινά η Περιφέρεια βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες του τόπου και από κοινού θέτουμε τις βάσεις για την αποτελεσματική επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων αλλά και για τη χάραξη των απαιτούμενων πολιτικών προτεραιοτήτων για την περιφερειακή ανάταξη της Ηπείρου.

Ξέρετε, δεν επιδόθηκα, ούτε στιγμή σε επικοινωνιακές ασκήσεις αλλά απέδειξα στην πράξη, ότι σέβομαι τις βασικές αρχές της διαφάνειας, του ελέγχου, της συμμετοχής, της συνεργασίας και της διαβούλευσης.

Για εμένα, το ζητούμενο της κοινής συνέργειας με όλους τους Ηπειρώτες, ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής αναφοράς και προέλευσης, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο όλοι μαζί, καταφέραμε και κερδίσαμε στην Ήπειρο.

Για να έρθουμε τώρα στα συγκεκριμένα. Να δούμε λίγο το έργο που αφήσατε με το πέρασμά σας από την Ήπειρο. Πέστε μας τί σχεδιάσατε, τι προγραμματίσατε και τι από αυτά πραγματοποιήσατε. Τι εμπόδια και δυσκολίες συναντήσατε και σε ποιες ενέργειες προβήκατε για να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Είστε ικανοποιημένη από το έργο που αφήνετε για την Ήπειρο;

Βασική αναπτυξιακή μας επιλογή, αποτέλεσε η δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας για την Ήπειρο, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος και αναφέρομαι στη γεωγραφική της θέση, τους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους της και την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.

Η δωδεκάμηνη προσφορά μου στην Περιφέρεια, είναι ταυτισμένη με ένα παραγωγικό έργο και στους τέσσερις νομούς, στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας Ηπείρου-πρότυπο ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης, δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας.

Σηματοδοτήσαμε με τις δράσεις μας ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή.

Αντίπαλος μας ήταν μόνο τα προβλήματα του τόπου.

Στο πλαίσιο της σημερινής, δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας, η οποία δεν ευνοούσε τη διάθεση εθνικών πόρων για δημόσιες επενδύσεις, αποτέλεσε αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο τα κονδύλια των Κοινοτικών πόρων και ειδικά του ΕΣΠΑ, του ποιο σημαντικού εργαλείου που διαθέτουμε στην προσπάθεια επανεκκίνησης της αναπτυξιακής μηχανής της περιοχής.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω, ότι μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο παρουσίαζε τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα η απορροφητικότητά του να κυμαίνεται μόλις στο 3,2%. Σήμερα, πραγματικά νοιώθουμε δικαιωμένοι για τις προσπάθειές μας, καθώς η απορρόφηση του προγράμματος ανέρχεται στο 21,86%, ποσοστό πάνω από τον μέσο όρο της χώρας, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις προσεγγίζουν το 38,25%.

Προωθώντας τα επενδυτικά σχέδια, συμβάλαμε αποφασιστικά στην αναθέρμανση της περιφερειακής οικονομίας, ώστε διαμέσου της ενίσχυσης της ρευστότητας να επέλθουν στον τόπο πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη. Ειδικότερα, στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα χρησιμοποιώντας τον Αναπτυξιακό Νόμο όπου εγκρίναμε 117 νέες ιδιωτικές επενδύσεις στην Περιφέρεια, συνολικού κόστους 88 εκ. ευρώ.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσω εδώ να σας αναφέρω, ότι το «ΠΕΠ Ηπείρου 2000-2006» ήταν το πρώτο στη χώρα, από τα Περιφερειακά και Τομεακά προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ, το οποίο ολοκλήρωσε τη χρονιά που μας πέρασε, τις διαδικασίες κλεισίματος.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο τόπος, μας υποχρέωσε να δώσουμε σαφή προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των έργων υποδομής που έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς και στο σχεδιασμό νέων, λειτουργικών και απαραίτητων έργων πνοής.

Εστιάσαμε την προσοχή μας στα ζητήματα της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της ορθολογικής διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έπρεπε άμεσα να αντιμετωπίσουμε και το αντιμετωπίσαμε άμεσα και αποτελεσματικά, ήταν το οξυμμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μπορεί σήμερα να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς όλα εκείνα τα έργα που περιλαμβάνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει, όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι παραλάβαμε πέρυσι τον Δεκέμβριο μια Ήπειρο που κατείχε μέχρι τότε, την τελευταία σε κατάταξη θέση στη χώρα μας αλλά και στην Ε.Ε. στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Βάλαμε λοιπόν τάξη στην ανεξέλεγκτη μέχρι χθες διάθεση των απορριμμάτων, εναρμονίζοντας πλέον την Ήπειρο με τις Κοινοτικές Οδηγίες και Νομοθεσίες για το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα απομακρύναμε και τον εφιάλτη των Κοινοτικών προστίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, ολοκληρώνεται η πορεία κατασκευής του ΧΥΤΑ του Νομού Ιωαννίνων στο Ελληνικό, η αποκατάσταση των εναπομεινάντων Χ.Α.Δ.Α. (χωματερών), ενώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εγκρίναμε το ποσό των 400.000 ευρώ για την οριστική τεχνική μελέτη και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.

Θέτοντας σε διαβούλευση το σχέδιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, η Περιφέρεια Ηπείρου, έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης για την προστασία και τη σωστή διαχείριση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής.

Το ίδιο κάναμε και με το Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων ως περιοχή Οικοανάπτυξης, με περιφερειακή Ζώνη προστασίας και καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης αλλά και με το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Παμβώτιδας.

Μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως ήταν η εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής Μελέτης του ποταμού Καλαμά, προωθήθηκε η σύνταξη ενός συνολικού διαχειριστικού σχεδίου του ποταμού και βάλαμε επιτέλους τάξη στην ασυδοσία που επικρατούσε, κάνοντας πράξη την προστασία και την ανάδειξη του ποτάμιου οικοσυστήματος.

Με εστίαση την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, δώσαμε στους επενδυτές το πράσινο φως για την εγκατάσταση των πρώτων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ήπειρο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την εθνική προσπάθεια, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην κατεύθυνση αυτή, στηρίξαμε τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ προωθήσαμε και τη δημιουργία Γεωθερμικού Πεδίου στην Ήπειρο.

Επίσης, ενισχύσαμε σημαντικά την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα, των μεταποιήσεων και την επιχειρηματικότητα, με προφανή στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ταυτόχρονη καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή.

Συνεχείς ήταν οι δράσεις μας για την αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού υπόβαθρου της Ηπείρου, σε συνδυασμό με τις τεράστιες δυνατότητες της τουριστικής αξιοποίησης και των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου, που παρουσιάζουν ένα μοναδικό πλούτο εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενώ ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον μας για τα ζητήματα της την υγείας, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Άλλωστε, αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο η πρωτοβουλία που λάβαμε, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της Ηπείρου να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια στο πλαίσιο της 4ης προγραμματικής περιόδου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω, την ένταξη και υλοποίηση ώριμων έργων, όπως είναι η 2η φάση της αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του κάστρου των Ιωαννίνων, ώστε να καταστούν επισκέψιμα και λειτουργικά για πολιτιστικές χρήσεις και άλλα τμήματα του, η δημιουργία του Μουσείου Αργυροχοΐας στο χώρο του Ίτς Καλέ, οι παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, η ανάδειξη-ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Αμβρακίας, το αρχαιολογικό πάρκο Μεταβυζαντινών μνημείων Κληματιάς, το αρχαιολογικό πάρκο Βυζαντινού-Μεταβυζαντινού οικισμού Ουζντίνας, η ανάδειξη της κάτω πόλης των Γιτάνων, και η βελτίωση του δρόμου πρόσβασης και επέκταση δικτύου διαδρομών επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης.

Θα πρέπει να αναφέρω, ότι από το Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης θα διατεθούν κονδύλια για έργα και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου, ύψους 12 εκ. ευρώ, ενώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, θα διατεθούν για έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου κονδύλια ύψους 12 εκ. ευρώ.

Με σειρά συνεχών δράσεων, όπως είναι η συμμετοχή σε διεθνώς αναγνωρισμένες τουριστικές εκθέσεις και γεγονότα, καθώς επίσης και σε συνεδριακές εκδηλώσεις, παραγωγή και διανομή διαφημιστικού υλικού, δημοσιεύσεις και διαφημίσεις προβάλουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα και αρτιότερα το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων ζημιών από τις θεομηνίες του περασμένου αλλά και του φετινού χειμώνα, η Περιφέρεια Ηπείρου επέδειξε αποτελεσματικότητα και στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων μεταφέροντας ταυτόχρονα σε Κυβερνητικό επίπεδο, ανάγλυφη την εικόνα της καταστροφή.

Στη συνέχεια, μέσα από τη συνέργεια του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υλοποιήθηκαν ανά δήμο τα απαιτούμενα έργα άμεσης αποκατάστασης.

Προκειμένου να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, κάναμε πράξη τις αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εφαρμόζοντας εδώ και μήνες, τη δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων της Περιφέρειας, ώστε να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτές ο κάθε πολίτης, όπου κι αν βρίσκεται.

Παράλληλα, δημοσιεύσαμε έγκαιρα στο ΦΕΚ, όλες τις διαπιστωτικές πράξεις, ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα όλοι οι υπάλληλοι που πρέπει να βρίσκονται την 1η Ιανουαρίου 2011.

Εργαστήκαμε στην Περιφέρεια Ηπείρου για μια αποτελεσματική και λειτουργική δημόσια διοίκηση προς όφελος του πολίτη και κάναμε πράξη το ζητούμενο για τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση, τη φράση: «Όλα στο φως».

Οι Ηπειρώτες γνωρίζουν καλά, ότι μέσα από τη μεθοδική και σκληρή δουλειά, θέσαμε ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης και καταφέραμε ένα σημαντικό έργο.

Ένα έργο μετρήσιμο, που έχει ονοματεπώνυμο, εξασφαλισμένους πόρους, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφείς δείκτες.

Με την παράδοση της Περιφέρειας στο νέο εκλεγμένο Περιφερειάρχη Ηπείρου, τι είναι αυτό που θα είχατε να πείτε στο διάδοχό σας κ. Αλέκο Καχριμάνη, σε ποια έργα να επιμείνει, ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να έχει στις πρώτες 100 μέρες, τι τέλος πάντων κατά την κρίση σας είναι αυτό που έχει άμεση ανάγκη η Ήπειρος;

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου που πρέπει ν’ αξιοποιήσει και ποιες είναι οι αδυναμίες και οι κακοτοπιές που πρέπει ν’ αποφύγει;

Με το τέλος του 2010, έκλεισε οριστικά και ο κύκλος της Περιφέρειας όπως τη γνωρίσαμε εδώ και 23 χρόνια και επικυρώθηκε και τυπικά η δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες, αφού το κράτος έρχεται πιο κοντά στον κάθε Ηπειρώτη.

Περνώντας στο νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, το πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, αποτελεί το ισχυρό και αποφασιστικό όργανο δημοκρατικής έκφρασης, το πεδίο δημιουργικής σύνθεσης ιδεών όλων των Ηπειρωτών.

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, έχουμε μόνο μια επιλογή.

Να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και να εργαστούμε σκληρά για να αλλάξουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να βοηθήσουμε αποτελεσματικά την τόνωση της ανάπτυξης του τόπου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, θα είναι ο συμπαραστάτης, ο σύμβουλος και το πιο διαρκές στήριγμα του κάθε αυτοδιοικητικού και κοινωνικού φορέα, του κάθε πολίτη και θα συνεχίσει να προωθεί λύσεις στα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής.

Πιστεύω, ότι όπως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων, έτσι δεν υπάρχουν εύκολα ή δύσκολα προβλήματα.

Επειδή όμως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές, ο απαιτούμενος σχεδιασμός, ώστε να προωθηθεί άμεσα η διαφορετική δημόσια διοίκηση, η νέα αυτοδιοικητική δομή.

Είναι δεδομένο, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία προώθησης της πράσινης ανάπτυξης, με εστίαση τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name Ήπειρος, το οποίο θα σχετίζεται τόσο με τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα, ώστε αυτά να προβληθούν και να διοχετευθούν πιο εύκολα στην εγχώρια και διεθνή αγορά αλλά και με το στόχο δημιουργίας ενός ενιαίου ποιοτικού τουριστικού προορισμού, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη, τα ιδιαίτερα θεματικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί το προσεχές διάστημα στην επίτευξη των στόχων προστασίας, ανάδειξης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ενώ θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ήπειρο και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η τόνωση της επιχειρηματικότητας, ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, επιβάλει την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε οι πόροι να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τα μεγέθη των τοπικών οικονομιών στην Ήπειρο.

Αγαπητή μας Γενική Γραμματέα, με τη θητεία σας ως Γ.Γ.Π.Η., με το πέρασμά σας από την Ήπειρο, να ξέρετε ότι φεύγετε έχοντας αποκτήσει μόνο φίλους και θαυμαστές κι έχετε κερδίσει τις καρδιές όλων των Ηπειρωτών, ντόπιων και αποδήμων. Και τούτο είναι κάτι σπάνιο, κάτι πρωτοφανές για Περιφερειάρχη από άλλον τόπο. Αλλά κι εσείς αγαπητή μας Δήμητρα πλέων, είμαι βέβαιος ότι αφήνετε ένα κομμάτι της καρδιάς σας στην Ήπειρο.

Η Ήπειρος εκέρδισε μία μεγάλη φίλη κι η ηπειρωτική οικογένεια της Πάτρας, της Αχαΐας ένα εκλεκτό μέλος, για το οποίο θα είναι πάντα υπερήφανη. Και γι’ αυτό ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, στην πανηγυρική πρωτοχρονιάτικη εκδήλωσή του θα σας ανακηρύξει επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να σου ανταποδώσουμε.

Κύριε Πρόεδρε, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε εσάς και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, που χάρη στο απόθεμα ψυχής που καταθέτετε, καταφέρνετε να τον κρατάτε ζωντανό στο πέρασμα του χρόνου και αισίως να διανύει τη δέκατη δεκαετία της δημιουργικής παρουσίας και σημαντικής προσφοράς του.

Μία πορεία δύσκολη και επίπονη, που γίνεται όχι πάντα κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, προκειμένου να αποτελέσει τον συνεκτικό κρίκο των απόδημων Ηπειρωτών της Αχαΐας με τη μάνα Ήπειρο.

Κι αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε όλους εσάς, που δεν διστάζετε να θυσιάσετε τον πολύτιμο χρόνο σας, προκειμένου να συμβάλετε καθοριστικά στην επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου.

Η μεγάλη τιμή να με ανακηρύξετε ως Επίτιμο Μέλος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, με γεμίζει ευθύνες αλλά μου δίνει και κουράγιο για να ανεβάσουμε τον πήχη της ανάπτυξης στην Ήπειρο ακόμη πιο ψηλά.

Θέλω να γνωρίζετε, ότι το “ταξίδι” μου στην ‘Ηπειρο με γεμίζει γνώση και εμπειρία, γι’ αυτό και η ‘Ηπειρος, θα κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι του νου και της ψυχής μου.

Σας ευχαριστώ και σας περιμένω για να δουλέψουμε μαζί για την Ήπειρο της καρδιάς μας.