Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Πρόταση για την ενίσχυση των ομαδικά απολυμένων εργαζομένων της εταιρείας “Coca Cola-3E” στην Πάτρα

Η απόφαση της εταιρείας “Coca Cola-3E” να κλείσει τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Πάτρας, προσθέτει ακόμη ένα γκρίζο κομμάτι στο παζλ της ύφεσης και της αποβιομηχανοποίησης, που δυστυχώς, εν μέσω κρίσης ταλανίζει την περιοχή μας.

Η καθαρά λογιστικού τύπου απόφαση του πολυεθνικού κολοσσού, δημιουργεί ένα νέο κύμα απολύσεων σε εργαζόμενους συμπολίτες μας και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις, στο σύνολο της ήδη σκληρά δοκιμαζόμενης τοπικής αγοράς και οικονομίας.

Παρατηρώντας την εταιρεία να αδιαφορεί προκλητικά στη διατήρηση των βιώσιμων θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να βυθίζονται στην ανεργία και την απόγνωση, εκτιμώ ότι δεν αρκεί να εκφράζουμε παθητικά τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα τους.

Μαζί με τη συνέχιση των κοινών προσπαθειών για ανάκληση της άδικης απόφασης της εταιρείας και τη διασφάλιση των εργαζομένων θα πρέπει έγκαιρα να καταθέσουμε προτάσεις και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις υποστήριξης και προώθησης αποτελεσματικών μέτρων ενίσχυσης των ομαδικά απολυμένων εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μην πάει ούτε μια μέρα χαμένη για τους εργαζόμενους, προτείνω την άμεση υλοποίηση προγράμματος στήριξης των ανέργων της εταιρείας “Coca Cola-3E”, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, διαμέσου της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για την επανεκπαίδευση των απολυμένων, την ενεργό αναζήτηση εργασίας, την αυτοαπασχόληση και την ίδρυση ατομικής επιχείρησης και εφαρμόστηκε στην περίπτωση των 642 ανέργων της εταιρείας “Αldi Supermarkets” στη χώρα μας, τους οποίους η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στήριξε τον περασμένο Νοέμβριο, με το ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ.

Απέναντι στους εργαζόμενους, των οποίων η προσφορά είναι ουσιαστική στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, καθώς και στον αγώνα που δίνουμε για έξοδο από την οικονομική κρίση, η απορρόφηση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των αρνητικών συνεπειών, που βιώνει σήμερα από τον εφιάλτη των απολύσεων, η κοινωνικά ευπαθής ομάδα των συμπολιτών μας.