Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων

H σημερινή ημέρα, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί για τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία, μια ημερομηνία σταθμό, που μας υποχρεώνει 92 χρόνια μετά να σταθούμε με δέος μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων.

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί ένα θεμελιώδες κεφάλαιο της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων και ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της παγκόσμιας πολιτιστικής παράδοσης.

Στην Αχαΐα γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι το φιλότιμο, η προθυμία για σκληρή δουλειά και η αγάπη για τον τόπο, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Ποντίων και πραγματικά τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, που μέσα από τη συνεχή δημιουργική δράση του τοπικού Συλλόγου «Φάρος Ποντίων», καταφέρνουν να κρατούν ζωντανές τις ρίζες τους.

Τους οφείλουμε πολλά, επειδή εργάστηκαν με πείσμα και αυταπάρνηση για την πρόοδο της περιοχής, από την εποχή των μαύρων σελίδων της ιστορίας τους, μέχρι και σήμερα.

Εμείς οι Αχαιοί, αισθανόμαστε περήφανοι που ένας μεγάλος Έλληνας, ένας συντοπίτης μας πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν αυτός που καθιέρωσε νομοθετικά το 1994, τη 19η Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποδεικνύοντας στη πράξη ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν ξεχνάμε.

Αποτίνοντας  φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας, έχω πλήρη επίγνωση του εθνικού μας χρέους και αναγνωρίζω ότι μέχρι την αποκατάσταση και αναγνώριση της Γενοκτονίας και σε Διεθνές επίπεδο, οφείλονται ακόμη πολλά στον Ποντιακό Ελληνισμό.