Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Βραχνάς το ΤΣΜΕΔΕ για χιλιάδες Μηχανικούς

Σε οικονομικό «στραγγαλισμό» οδηγούνται οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών τους εισφορών.

Με αφορμή την αδυναμία της πλειονότητας των μηχανικών να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ασφαλιστικό τους φορέα, με ανοιχτή επιστολή μου προς τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, ζητώ την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών του κλάδου.

«Ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε τέλμα με αποτέλεσμα χιλιάδες μηχανικοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Δυστυχώς, ο ένας μετά τον άλλον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί κλείνουν τα γραφεία που διατηρούσαν, αδυνατώντας να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ θηλιά στο λαιμό των παλιών και νέων συναδέλφων έχουν βάλει οι υπέρογκες εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι πολιτικών μηχανικών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ως ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να καταβάλλουν στο ΤΣΜΕΔΕ το ποσό περίπου των 5.500 ευρώ το εξάμηνο, με αλυσιδωτές συνέπειες. Η μη καταβολή των εισφορών για νέους συναδέλφους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων συνεπάγεται αδυναμία εγγραφής τους στο ΤΣΜΕΔΕ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 50.000 μηχανικοί έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ταμείο τους συμφωνά με τα επίσημα στοιχειά του ΤΕΕ.

Η κατάσταση όμως, είναι ακόμη πιο οδυνηρή για τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι επίσης αδυνατούν να καλύψουν τις δυσβάσταχτες εισφορές. Εξαιτίας μάλιστα, της επαπειλούμενης ανεργίας αρκετοί καταφεύγουν στο εξωτερικό. Νέοι επιστήμονες, δραστήριοι, παραγωγικοί με φρέσκες ιδέες και άρτια εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση γίνονται μετανάστες και η χώρα αποδυναμώνεται, αφού χάνει το επιστημονικό δυναμικό της.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες που έγιναν ώστε να δοθεί παράταση του χρόνου εξόφλησης για ένα εξάμηνο του 2014 σε όσους έχουν οφειλές, δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ναι μεν να δώσει παράταση στο χρόνο καταβολής των οφειλών, επιβαρύνοντας όμως την όλη διαδικασία με τόκους, αναδρομικά μάλιστα, από τις αρχές του ασφαλιστικού εξαμήνου. Παρά την ύφεση και την τελμάτωση των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων λόγω της κρίσης, οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ παραμένουν υπέρογκες.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι η μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και επιπλέον απειλείται σοβαρά η βιωσιμότητα του ταμείου.

Το ΤΕΕ αλλά και το ΤΣΜΕΔΕ οφείλουν να σταθούν δίπλα στον Μηχανικό. Να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση τα αρμόδια υπουργεία ώστε να κατανοήσουν ότι χωρίς ενεργούς Μηχανικούς, θα καταστούν ανενεργοί και οι δύο αυτοί φορείς και θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα του τεχνικού κόσμου στη χώρα, συμπαρασύροντας το 60% και πλέον της μικρομεσαίας τάξης.

Γι’ αυτό παρακαλείστε όπως άμεσα προβείτε σε πιο και επιπλέον δραστικές ενέργειες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτού η οικονομική κρίση και η ανεργία «αφανίσουν » έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο.