Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Χαιρετισμός στα Εγκαίνια της Έκθεσης: "Πολύτιμες Συλλογές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών"

Εδώ και έναν αιώνα, η παλαιότερη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει τα μέγιστα στο χώρο του πολιτισμού, διευρύνοντας τις δυνατότητες για νέα έρευνα και γνώση στον τόπο μας.

Για τους 25.000 συμπολίτες μας που κάθε χρόνο την επισκέπτονται, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, αποτελεί μια μοναδική κιβωτό του ιδιαίτερου πολιτιστικού και πολιτισμικού αποτυπώματος της περιοχής μας, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι διαχρονικά υπήρξε το σημείο αναφοράς όλων όσων μετέχουν της παιδείας και του πνεύματος στον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Ελλάδας.

Η Έκθεση με θέμα: «Πολύτιμες Συλλογές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών», τα εγκαίνια της οποίας σήμερα πραγματοποιείτε στη Δημοτική Πινακοθήκη, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, γνωριμίας του αχαϊκού κοινού με σπάνια βιβλία, ιστορικά αρχεία και έργα τέχνης.

Συνεπώς, αισθάνομαι την υποχρέωση να συγχαρώ τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο για το πλήθος των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων, από τη στιγμή που ο αείμνηστος δήμαρχος Δημήτριος Βότσης, οραματίστηκε και υλοποίησε αυτή την πολιτιστική κοιτίδα.

Σήμερα όμως επιβάλλεται να λύσουμε το στεγαστικό πρόβλημα που η βιβλιοθήκη αντιμετωπίζει και εύχομαι η φετινή επέτειος να αποτελέσει μια πρόκληση για όλους μας, ώστε από κοινού να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλογιζόμενη, τα σύγχρονα δεδομένα στo πλαίσιo της οικονομίας της γνώσης, αντιλαμβάνομαι ότι αυτός ο φάρος της γνώσης και της ιστορίας της πόλης μας, μπορεί να αποτελέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και αναμφισβήτητα είναι σε θέση να συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας.

Άλλωστε, η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν τους κυριότερους άξονες πολιτικής, όλων όσων σήμερα υπηρετούμε τον τόπο και τη χώρα από θέσεις ευθύνης.

Αν και ανειλημμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις μου στερούν τη δυνατότητα να μπορώ να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον, αφού είμαι πεπεισμένη, ότι η λειτουργία της Βιβλιοθήκη μας θα συνεχίσει και στους επόμενους αιώνες να «φωτίζει» τους επισκέπτες της και να προάγει τον πολιτισμό στον τόπο μας.