Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Χαιρετισμός στην Εσπερίδα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην Εσπερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Πατρινής κοινωνίας, που διοργανώνει το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας, για την προώθηση του μηνύματος των δικαιωμάτων, που έχει σήμερα μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στη Δια Βίου Μάθηση και στην κατάκτηση της γνώσης, ο κάθε συμπολίτης μας.

Η 10χρονη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην πόλη μας, αποτελεί δείκτη πολιτισμού για την Πατρινή κοινωνία και σαφώς ο ρόλος της δεν περιορίζεται στην απόκτηση απλά και μόνο του απολυτήριου Γυμνασίου, αλλά αποκτά ένα σύνθετο και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Ένα χαρακτήρα που βρίσκει ουσιαστικό περιεχόμενο μέσα από την επανασύνδεση των συμπολιτών μας, που δεν είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις εγκύκλιες σπουδές τους, με τον χώρο της εκπαίδευσης και της γνώσης, αφού πλέον ανοίγονται για τους ίδιους, νέοι ορίζοντες δράσης, που εστιάζουν αφενός στην πολύπλευρη καλλιέργεια της προσωπικότητας τους και αφετέρου στην ανάπτυξη της παραγωγικής και επαγγελματικής τους δραστηριότητας, θέτοντας ταυτόχρονα, οριστικά στο περιθώριο τον κοινωνικό και επαγγελματικό τους αποκλεισμό.

Το Σχολείο Δεύτερης Πάτρας, έχει καταφέρει να δώσει δυναμικά το στίγμα του στην τοπική κοινωνία, ως ένα σχολείο ισότιμο με τα υπόλοιπα, το οποίο όμως διέπεται από μια καινοτόμα και πολυσχιδή λειτουργία, που δεν το χαρακτηρίζει ως ένα απλό εργαστήρι γνώσης, αλλά ως ένα πνευματικό κύτταρο, στο οποίο καθημερινά σφυρηλατούνται πνευματικές και ηθικές αξίες.

Σήμερα, ο θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εντάσσεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού μιας νέας στρατηγικής για την περαιτέρω προώθηση της Διά Βίου Μάθησης στη χώρα μας.

Ειδικά μέσα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες, στις οποίες καθημερινά ο πολίτης βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα, η γνώση μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κρίση και η Διά Βίου Μάθηση να είναι το εργαλείο με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το κλίμα της απογοήτευσης και θα δώσουμε νέες, δυναμικές, αναπτυξιακές ευκαιρίες εξειδίκευσης.

Κυρίες και Κύριοι,

Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι πολλοί απόφοιτοι του Σχολείου σας, έχουν στη συνέχεια εγγραφεί στο Εσπερινό Λύκειο και στη συνέχεια έχουνε ακολουθήσει μεταλυκειακές σπουδές.

Η πρόκληση για όλους μας και ειδικά για εσάς τους εκπαιδευτικούς είναι μεγάλη.

Σήμερα έχουμε τις δυνατότητες και τη βούληση να αξιοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας και δημιουργήσουμε συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης μέσα από την παιδεία, μέσα από την εκπαίδευση, μέσα από τη Διά Βίου Μάθηση.

Ας αποτελέσει αυτό ένα κίνητρο ευθύνης για όλους μας.

Δοθείσης της ευκαιρίας που μου δίνεται, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω το Σύλλογο των Διαδασκόντων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας για το πολύτιμο έργο που επιτελείτε, αλλά και τους μαθητές του Σχολείου, που φοιτούν εδώ, δίνοντας πολλές φορές μια μάχη, όχι τόσο με τον ίδιο τους τον εαυτό, όσο με τον κοινωνικό τους περίγυρο, ξεπερνώντας αναστολές και στερεότυπες κοινωνικές προκαταλήψεις.

Αυτό για μένα είναι το σπουδαιότερο.