Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Σύσκεψη με την ΤΕΔΚ Ν. Ιωαννίνων για το ΧΥΤΑ στο Ελληνικό

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία εργασιών στο ΧΥΤΑ Ελληνικού συγκάλεσε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στη διάρκεια της οποίας κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Νομού Ιωαννίνων που εκπροσωπεί τους αιρετούς της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, να πάρει θέση προκειμένου να βρεθεί λύση και να προχωρήσει η κατασκευή και ολοκλήρωσή του έργου.

25 5 xyta tedkΣε μια μαραθώνια συνεδρίαση το μεσημέρι της Τρίτης (25/5/10) στην Περιφέρεια παρουσία, των μελών της επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ και υπηρεσιακών παραγόντων και ενώπιον των μέσων ενημέρωσης κατέθεσαν όλοι τις απόψεις και παρατηρήσεις τους.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας επανέλαβε τις δεσμεύσεις-προτάσεις της  στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων,  να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό για μία τριετία, καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και ΧΥΤΥ για όλη την Ήπειρο. «Η συνέχιση του έργου και η λειτουργία του αποτελεί μονόδρομο» υπογράμμισε, χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετη στη χρήση αστυνομικών δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος προς το εργοτάξιο του ΧΥΤΑ που είναι αποκλεισμένο από τους κατοίκους της περιοχής. «Είμαι κατά της βίας και θεωρώ ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα μέσα από το διάλογο γι’ αυτό εξάλλου είμαστε και σήμερα εδώ», ανέφερε η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Στη συνέχεια  η Γενική Γραμματέας ανέλυσε τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την πιθανή διακοπή των εργασιών στο ΧΥΤΑ όπως είναι η απένταξη του έργου, τα πρόστιμα από την Ε.Ε και οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν στον εργολάβο. Τεράστιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με την διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων και οι δήμαρχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αποφάσεις που θα λάβουν καθώς με την αποκατάσταση της χωματερής στη Δουρούτη που θα δημοπρατηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει κενό στην εναπόθεση τους. «Πού θα πάτε τα σκουπίδια σας;» αναρωτήθηκε η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα απευθυνόμενη προς τους δημάρχους και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έστω και την ύστατη στιγμή.