Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα

Συνέντευξη της Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα Υπ. Βουλευτής Αχαίας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Γιατί αποφασίσατε να παραιτηθείτε από το ΠΑΣΟΚ, του οποίου είστε στέλεχος από τα φοιτητικά σας χρόνια, και να προσχωρήσετε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου;

Σε άρθρα μου εδώ και πολύ καιρό είχα σημειώσει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει τον ιδεολογικό του προσανατολισμό. Οι αξίες του σοσιαλισμού και τα ιδανικά του κόσμου της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς δεν αντανακλούσαν πλέον στην καθημερινή άσκηση της πολιτικής του. Υποτάχτηκε πλήρως σε νεοφιλελεύθερες συνταγές και συντηρητικές πολιτικές και τελικά, μετατράπηκε σε ένα κόμμα εξουσίας, αποκομμένο από τους ιστορικούς και ιδεολογικούς δεσμούς του και βέβαια, από τον λαό.

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να βγει εκείνος πρώτος, να σπάσει τη σιωπή και να αναλάβει το ρίσκο για την αναγέννηση του ελληνικού σοσιαλισμού, ήταν ένα «σάλπισμα» που εγώ και πολλοί άλλοι, περιμέναμε.

Εμπιστεύομαι τον Γιώργο Παπανδρέου και τη δυνατότητά του να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα αξιών. Πιστεύω ότι και ο ίδιος ξέρει ότι ήρθε η ώρα να υλοποιήσει εκείνο το «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα» που έμεινε ανεκπλήρωτο μετά τις εκλογές του 2009. Μέσα από μία λυτρωτική φυγή προς τα εμπρός, ο Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγει τον δρόμο. Και εμείς δίπλα του, ακολουθούμε…

Ένα επιχείρημα που ακούγεται για την πολιτική πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, είναι γιατί όλα αυτά που απαγγέλλεται σήμερα δεν τα έκανε πράξη ως πρωθυπουργός. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βαθιά δημοκράτης, βαθιά ανθρώπινος. Δεν θέλει να επιβάλλει, θέλει να πείθει. Με αυτή, την άδολη και γνήσια δημοκρατική του στάση, πίστεψε ίσως μετά τις εκλογές του 2009 ότι θα μπορούσε να υλοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του χωρίς να χρειαστεί να επιβληθεί σε ανθρώπους και καταστάσεις. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπος με μία πολύ τραγική οικονομία που κληρονόμησε στην χώρα η κυβέρνηση της Δεξιάς. Κλήθηκε να λάβει δραστικές και δραματικές αποφάσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Βρήκε απέναντί του, την φοβική στάση των συντηρητικών της Ευρώπης, αλλά και το διεφθαρμένο ντόπιο σύστημα εξουσίας. Όταν αποφάσισε να κάνει την τομή και να απευθυνθεί στον λαό για το δημοψήφισμα, αποδομήθηκε και τελικά, χτυπήθηκε ανελέητα και ωθήθηκε στην άκρη, χτυπημένος από μέσα και από έξω.

Από τότε, πέρασε ένα ικανό χρονικό διάστημα. Και ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα των μεγάλων ρήξεων, των μεγάλων αλλαγών.

Προσωπικά έχετε αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα και βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία με την κοινωνία, ως νομαρχιακή σύμβουλος, ως αντινομάρχης, ως πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ως υποψήφια βουλευτής, ως Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου και στη συνέχεια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Από την εμπειρία σας ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Αχαιοί και τι προτάσεις έχετε;

Είναι αλήθεια πως οι πολίτες της Αχαΐας με έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους. Και αυτή είναι μία αμφίδρομη σχέση που συνεχίζεται, αλλά και θα συνεχίζεται. Η Αχαΐα ταλαιπωρείται περισσότερα χρόνια από όσα ταλαιπωρείται η υπόλοιπη Ελλάδα από την κρίση. Γιατί εδώ, η μείωση της παραγωγής, η ύφεση και η ανεργία είναι σε υπερθετικό βαθμό. Και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, τα προβλήματα , δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Κύρια αιτία, κατά τη γνώμη μου είναι η αδύναμη πολιτική εκπροσώπηση του Νομού, σε συνδυασμό με την πολυεπίπεδη κρίση. Νομίζω λοιπόν, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό το σημείο. Στην πολιτική εκπροσώπηση του Νομού θα πρέπει να μετέχουν άτομα με εμπειρία και γνώση, τεχνογνωσία και εξειδίκευση, πρωτοβουλία, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με σύγχρονη οπτική και προοπτική. Φιλοδοξώ να είμαι μεταξύ αυτών και θα δώσω τα πάντα για να γίνει η Αχαΐα ένας τόπος δημιουργίας και ελπίδας. Η μέχρι τώρα πορεία μου στα πολιτικά πράγματα το έχει δείξει. Στάθηκα πάντα με συνέπεια και ευθύνη αλλά και με προτάσεις στα προβλήματα.

Προέρχεστε από την πραγματική οικονομία, δεδομένου ότι διατηρείτε αρχιτεκτονικό γραφείο για πάνω από 25 χρόνια στην Πάτρα. Πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος είναι φιλικό με την επιχειρηματικότητα και τι πρέπει να γίνει;

Επειδή ό,τι είμαι και ό,τι απέκτησα το οφείλω στην δουλειά μου και στους πολίτες, θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Η οικονομικοπολιτική συγκυρία και οι συντηρητικές πολιτικές της δεξιάς πουν εφαρμόστηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν βοηθούν το «επιχειρείν» και τα μικρομεσαία ελεύθερα επαγγέλματα. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να αφεθεί ασύδοτη και να κυριαρχεί σε βάρος της κοινωνίας και του κράτους , όπως υπαγορεύουν οι νεοφιλελεύθερες συντηρητικές πολιτικές. Σημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη ενός νέου και ουσιαστικά προοδευτικού σχεδίου, ώστε η τοπική επιχειρηματικότητα να βοηθηθεί και να αναπτυχθεί, στοχεύοντας μάλιστα και στις διεθνείς αγορές. Το κράτος πρέπει να διατηρεί τον εποπτικό και κοινωνικό ρόλο του για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ορθή λειτουργία του κράτους πρόνοιας και δικαίου. Δεν γίνεται να επιμείνουμε άλλο σε έναν παλαιό τύπου κρατισμό, ούτε στο κράτος – επιχειρηματία, αλλά και δεν γίνεται να επιτρέψουμε στην αγορά να κυριαρχήσει επί της πολιτικής και του κράτους. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα, κάνουμε και τα δύο προαναφερόμενα λάθη. Οφείλουμε άμεσα λοιπόν, να επαναπροσδιορίσουμε τους ρόλους του κράτους και της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να αληλλοβοηθηθούν.

Είναι γνωστή η δράση σας, σε θέματα ισότητας των φύλλων. Πιστεύετε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Τι άλλο πρέπει να γίνει;

Έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Οι γυναίκες στην σημερινή Ελλάδα βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις και κατακτούν ολοένα και υψηλότερες κορυφές. Ωστόσο, για να το εκφράσω απλά, προκειμένου να το πετύχουν αυτό, καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια και μάλλον έχουν μικρότερες απολαβές έναντι των ανδρών, ακόμα και σήμερα, εν έτη 2015. Η ισότητα των φύλων, αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα δημοκρατίας, προόδου και προοπτικής κάθε χώρας. Ξεκινάει από κάθε οικογένεια και κάθε σχολείο και μπαίνει σε κάθε δουλειά, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε τομέα της ζωής μας. Οφείλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών μας προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, ώστε άνδρες και γυναίκες να μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, σε όλα τα επίπεδα.

Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος ενός βουλευτή της Αχαΐας, την επόμενη περίοδο, δεδομένων των δυσκολιών που διέρχεται η χώρα, αλλά και η περιοχή μας;

Η ευθύνη ενός βουλευτή είναι πολύ μεγάλη απέναντι στους συμπολίτες του, που τον τίμησαν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους και τον επέλεξαν να τους εκπροσωπεί και να τους αντιπροσωπεύει. Ο βουλευτής, θα πρέπει να είναι ενεργός συνήγορος και αναμεταδότης των προβλημάτων της περιοχής του και να τα μεταφέρει στην Κεντρική Εξουσία με τρόπο πειστικό και αποφασιστικό, ώστε να υπάρχουν λύσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταθμίσει το γενικότερο συμφέρον, να αποφασίσει και ανάλογα να πράξει. Οι πολίτες της Αχαΐας, με τη βοήθειά τους, τη στήριξή τους και τη διαρκή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια μου έχουν δώσει τη δύναμη να είμαι η δική τους Δυνατή Φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Διεκδικήσαμε, αντισταθήκαμε όπου χρειάστηκε. Είπαμε όχι στα λάθη. Κάναμε και θα κάνουμε ρήξεις όταν το κρίνουμε αναγκαίο. Αγωνιστήκαμε μέσα σε διαφορετικές συνθήκες από εκείνες προηγούμενων πολιτικών περιόδων. Οι δυσκολίες έσπασαν διαχωριστικές γραμμές, η οργή πολλές φορές νικούσε τη λογική, η επιθυμία για τιμωρία γινόταν ισοπεδωτική, οι οικονομικές δυσκολίες έφερναν απόγνωση. Σε αυτό το περιβάλλον όμως, μαζί παλέψαμε, δεθήκαμε, ενωθήκαμε ψυχικά, αξιολογήσαμε προθέσεις, κρίναμε ικανότητες, μετρήσαμε δυνάμεις και ευαισθησίες. Μέσα σε αυτό το τραγικά δύσκολο περιβάλλον για όλους μας, φυρηλατήσαμε μία νέα σχέση ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.

Γιατί κάποιος να επιλέξει να σας ψηφίσει;

Στη διάρκεια της επαγγελματικής, κοινωνικής και πολιτικής μου διαδρομής είχα πάντα βασικό σημείο αναφοράς τις καθαρές σχέσεις, την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Δεν μετείχα ποτέ σε «κλίκες» και παρέες με ανταλλάγματα προσωπικά οφέλη και προσωπική ανέλιξη. Πάντα γνώμονάς μου ήταν και θα είναι το δημόσιο συμφέρον και το καλό του τόπου μου. Η εμπιστοσύνη και η στήριξη, όλων των συμπολιτών μου, ήταν ο κινητήριος μοχλός για την αναζήτηση και την υποστήριξη της αλήθειας, χωρίς εκπτώσεις και ημίμετρα, χωρίς ωραιοποιήσεις και δημαγωγία. Για το λόγο αυτό και κυκλοφορώ με ψηλά το κεφάλι, δεν κρύβομαι και δεν αποφεύγω τον κόσμο.

Σε όλους αυτούς που με στήριξαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύτηκαν τόσα χρόνια οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Η επικοινωνία μου με τους πολίτες βασίστηκε πάντα στην ειλικρίνεια και εκεί θα εξακολουθήσει να βασίζεται. Είμαι μία από όλους αυτούς. Αυτοί μου έδωσαν τη δύναμη τους και την αγάπη τους.

Σήμερα, που η πατρίδα μας περνά δύσκολες ώρες, που η κοινωνία μας και ο καθένας ξεχωριστά, βιώνει μια αμείλικτη πραγματικότητα, σήμερα που η ζωή μας και η ζωή ανθρώπων που γνωρίζουμε, συγγενών, φίλων, γειτόνων, συναδέλφων και συνανθρώπων μας δοκιμάζεται, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα, όχι με κραυγές και στείρα αντίδραση, αλλά με σύνεση και σωφροσύνη, με καθαρή λογική και πολιτική αξιοπρέπεια.

Όλοι εμείς που τόσα χρόνια εργαστήκαμε ευσυνείδητα και έντιμα και ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του τόπου μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για κάτι καλύτερο.

Σε αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε για το μέλλον που θα έχουν τα παιδιά μας.

Γνωρίζοντας τα προβλήματα αλλά και τις αντικειμενικές προοπτικές και δυνατότητες του Νομού Αχαΐας, αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι ο τόπος μας είναι μια περιοχή με συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορεί να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για εμάς τους κατοίκους της, αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Πρέπει να παλέψουμε για ένα αύριο με μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια. Πρέπει να αγωνιστούμε για τα πιστεύω μας και τα ιδανικά μας.

Αποτελεί καθαρά δική μας απόφαση να συμβάλλουμε με όλη μας τη δύναμη για να θέσουμε νέες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Για το αύριο της δημιουργίας και της δικαιοσύνης. Για τη δημοκρατία, την λειτουργία των θεσμών, την ασφάλεια των πολιτών με κέντρο της πολιτικής μας πάντα τον άνθρωπο.